Uitnodiging Workshop Smart Resultaat- en Functiegericht Coachen op 1 september 2011

“Zit je wel lekker in je vel? “ is tegenwoordig de standaardvraag bij coaching. Belangrijk, maar zeker niet leidend in een coachtraject.

Aldus Roger Lenssen, oprichter en directeur van SMART Group (www.smartgroup.nl) en auteur van het boek ‘Smart Resultaat- en Functiegericht Coachen’. Het kan ook anders. Volgens Roger Lenssen bereiken we meer resultaat door te coachen op vakmanschap, aan de hand van de functie van de gecoachte en de wensen van de organisatie.

Nieuwsgierig naar hoe dit in zijn werk kan gaan? Kom dan naar de workshop:

 SMART resultaat- en functiegericht coachen

Centraal tijdens deze workshop staat uw eigen functioneren als HR professional. Waar staat u ten opzichte van de normen in het (gemiddelde) profiel van een HR professional? Waarin zou u nog beter kunnen functioneren dan nu het geval is? Welke functie heeft coaching daarbij?

Workshopbegeleider is Roger Lenssen. Hij is tevens initiatiefnemer van de post-HBO opleiding op Smart resultaat- en functiegericht coachen in samenwerking met de opleiding P&A/HRM Utrecht.

Programma:

15.30uur tot 16.00 uur: ontvangst met koffie en thee

16.00 uur tot 18.00 uur: workshop onder leiding van Roger Lenssen

18.00 uur tot 19.00: napraten onder het genot van een hapje en een drankje

Locatie: Utrecht, Heidelberglaan 7 (Uithof)

Kosten: de workshop kost € 25,- per persoon, dit is inclusief een exemplaar van het boek “SMART resultaat- en functiegericht coachen”. Als u dat wilt mag u een collega- HR professional meenemen.

U kunt zich voor deze workshop aanmelden bij Ginie de Boer (ginie.deboer@hu.nl)

Graag tot ziens op 1 september!

Dianne Beunk, manager contractactiviteiten P&A

Recensie boek “Smart Resultaat- en functiegericht coachen” op M&L, 25 mei 2011
door Roland Kuiken

Roger Lenssen stond aan de wieg van de Smart Group, inmiddels onderdeel van Randstad. Het tijdig ombouwen van organisaties en tegelijkertijd werken aan het perspectief van medewerkers is al twintig jaar zijn lust en zijn leven. Die passie heeft hij verwoord in het boek  Smart resultaat- en functiegericht coachen.  Deel twee van een trilogie.

Hoewel de auteur het vermoedelijk zal ontkennen, is Smart resultaat- en functiegericht coachen in zekere zin te lezen als een aanklacht tegen al die coaches en coachingbureaus die vooral op de softe kant gaan zitten. De kant van: een medewerker moet vooral goed in zijn vel zitten. Feitelijk schrijft Lenssen in zijn boek dat je – als je op het ‘velletjesspoor zit’ – je als organisatie al te laat bent.

Coachen moet continu en stapsgewijs gebeuren om intrinsiek mensen gemotiveerd te houden. Zowel mensen zelf als organisaties hebben dat de laatste jaren een beetje afgeleerd. Wie van school komt, eist direct een stevig salaris en de organisatie verwacht dan ook direct inzetbare mensen. Tijd voor opleiding is er, mede door de hoge arbeidskosten, eigenlijk niet meer. Probleem is echter dat in de huidige tijd mensen in hun carrière meerdere keren moeten switchen. Domweg omdat ontwikkelingen zo snel gaan, dat technieken vandaag over een jaar of tien niet meer bruikbaar zijn.

Organisaties lossen dat soms op door mensen die niet met de tijd zijn meegegaan met een zak geld op straat te zetten. De getroffene accepteert het dankbaar, maar gebruikt het geld zelden of nooit voor persoonlijke ontwikkeling. En dat is gevaarlijk, betoogt Lenssen. Hij biedt gelukkig in zijn boek ook de oplossing. Door gestructureerd, in heldere stappen, continu mensen te coachen (mensen moeten ook zelf daar initiatief in nemen), kun je bijblijven, en lekker in je vel blijven zitten. Wie een vak beheerst, wie ergens heel goed in is, zal eigenlijk van nature lekker in zijn vel zitten meent Lenssen. Domweg omdat er gevraagd wordt naar je expertise. Lenssen wil dus een moderne vorm van de oude gilden. Toen de auteur in de jaren zestig zelf begon met werken, kreeg hij 1 gulden 68 per uur. Dan kon er nog wel wat vanaf bij organisatie om mensen ook bij te scholen. Kom daar nu nog maar eens om.

Lenssen vroeg eens een opdrachtgever: ‘Waarom zijn er zo veel kippen in uw organisatie. Toen je medewerkers in dienst kwamen, hadden niet velen de droom hun vleugels uit te slaan? Valt het je dan niet op dat de meesten als een kip op een stok zitten en braaf elke dag hun ei leggen? Ofwel: doet u als werkgever wel genoeg aan employability van uw medewerkers?’

We kenden vanuit het managementdenken al het acronym ‘SMART’ dat staat voor: specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden. Middels SMART-coaching biedt Lenssen nu een model om begeleiding van mensen gestructureerd aan te pakken. Zodat het kippen blijven die hun vleugels uit durven slaan. Wees ook niet bang om mensen op te leiden die uiteindelijk weg gaan bij jouw organisatie, schetst de auteur. Dat gebeurde vroeger met de leerlingen van een gilde ook. In de tijd dat de coachingsbuzz ‘lekker in je vel zitten’ overigens nog niet bestond.

Vraag die nog wel rest is, is de volgende: is het boek geschreven als branding van de eigen organisatie (de Smart Group) of als gratis methodologisch coachingsboek met heel veel modellen en stappenplannen? Gezien het feit dat Lenssen vindt dat kippen hun vleugels moeten uitslaan en je niet bang moet zijn dat concurrenten kennis overnemen, zullen we er maar vanuit gaan dat het vooral een gratis model is voor coachen met een focus op vakkennis.

Alfons Giliam, Smart Group

Advertisements

About Alfons Giliam, Smart Group

Smart Coach
This entry was posted in Nieuws. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s