Symposium Smart Coachen: Passie voor Vakmanschap 9 juni 2011

In de inmiddels vertrouwde omgeving van de Verkadefabriek in ‘s-Hertogenbosch, werd op 9 juni 2011 het symposium ‘Smart Coachen: Passie voor Vakmanschap’ gehouden.  De ontvangst in de foyer, voorzien van hapjes en een drankje, verliep geanimeerd, een drukte van jewelste. Wederom werd dit symposium druk bezocht.

Het programma startte om 13.00 uur met een inleiding door Roger Lenssen, directeur Smart Group. Naar aanleiding van het boek  ‘Smart resultaat- en functiegericht coachen’ sprak hij over zijn visie op vakmanschap. Vragen en stellingen die daarbij aan de orde kwamen: Hoe kun je daar in deze tijd vorm aan geven? Wanneer vind je jezelf vakman of vakvrouw? Wat heeft passie met vakmanschap te maken?

Henriëtte Kikken, directeur Smart Group Consulting KOV BV, nam ons mee in het ontwikkelen van medewerkers in organisaties. Thema’s die zij de revue liet passeren: Welke HR-visie heeft Smart Group? Welke instrumenten en middelen kun je inzetten om continuïteit te creëren in de ontwikkeling van medewerkers?

Aansluitend werd , in een interview met Maria van Lieshout, P&O- functionaris bij Synthese, de verbinding gelegd tussen theorie en praktijk.

De toegevoegde waarde van digitaliseren werd door drs. Frederike Eikeboom, partner e-Progress, toegelicht. e-Progress heeft webbased software ontwikkeld die ondersteunt bij het stroomlijnen van gesprekken met medewerkers in het kader van (talent)ontwikkeling en beoordeling. Frederike belichtte met name de meerwaarde van dit systeem in de praktijk.

Voordat de pauze begon, ging Roger in gesprek met de gasten. Er was meer dan voldoende ruimte voor reacties, ervaringen, wensen en vragen vanuit de zaal.

De pauze werd benut om de inwendige mens te voorzien, maar zeker ook om met elkaar de presentaties te bespreken. De weergoden waren Smart en de bezoekers van het symposium goed gezind.

Na de pauze pakte Roger de draad weer op met de volgende thema’s: Waarom is vakmanschap, net nu, belangrijk en hoe creëer je dit in organisaties? Hoe zorg je ervoor dat medewerkers zichzelf ontwikkelen als een kans ervaren en wat levert dit dan op voor je bedrijf/je organisatie? Welke hulpmiddelen kun je inzetten om de ontwikkeling van vakmanschap tot een succes te maken?
Hierna legde hij de verbinding naar het wat en hoe van Smart Coachen. Hij lichtte de volgende vragen toe. Wat is dat nu Smart coachen? Er zijn heel wat begeleiders en coaches in Nederland en zij geven hun werk vorm op bijna evenveel verschillende manieren. Voegt Smart coachen dan iets toe? En wat is dat dan?
In het aansluitende interview met Yde Dragstra, directeur/bestuurder van KomKids en Manja van de Plasse, manager van KomKids werd Smart Coachen door de ogen van een opdrachtgever en een gecoachte medewerker nader bekeken.

Smart Group heeft – in samenwerkeing met Hogeschool Utrecht – de opleiding Smart resultaat- en functiegericht coachen ontwikkeld. Deze opleiding werd door drs. Alfons Giliam, associé Smart Group/co-auteur van het boek en drs. Dianne Beunk, manager bij de Hogeschool Utrecht (Personeel en Arbeid) van voor tot achter toegelicht. Vragen en thema’s die aan de orde kwamen: Wat kunt u meer en beter wanneer u deze opleiding heeft gevolgd? Waarin onderscheidt Smart Coachen zich van al het andere coachen? Waar zit de meerwaarde van de opleiding? Zijn er ook Masterclasses of moet je de gehele opleiding volgen? Wanner start de opleiding?

Roger sloot op een luchtige manier alle presentaties af met een samenvattend gesprek met de gasten, waarbij veel ruimte voor reacties, ervaringen en wensen was.

Onder het genot van een hapje en een drankje werd het symposium afgesloten. Alle aanwezige gasten kregen boek ‘Smart resultaat- en functiegericht coachen’.

Alfons Giliam, Smart Group

Advertisements

About Alfons Giliam, Smart Group

Smart Coach
This entry was posted in Nieuws. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s